Processed with VSCOcam with hb1 preset

Πάντα με ενδιέφερε το πνεύμα της χαλαρής παιδαγωγικής, όσον αφορά τη μητρότητα, γιατί πάντα ένιωθα ότι μου ταιριάζει καλύτερα. Κι έτσι μια μέρα έπεσα πάνω σε έναν τίτλο που μου τράβηξε την προσοχή: lazy parenting. Εδώ είμαστε-είπα- κι άρχισα να το ψάχνω. Σκέφτηκα δε να γίνω ο γκουρού του lazy parenting στην Ελλάδα γιατί ανέκαθεν συμφωνούσα με τις βασικές αρχές του ¨κινήματος”. Παλιότερα είχα χρησιμοποιήσει τον όρο απενοχοποίηση όμως λίγο πολύ είναι το ίδιο πράγμα. Είναι μια επανάσταση της σύγχρονης μαμάς απέναντι στην καταπίεση που  υφίσταται από τον κοινωνικό της ρόλο και -ως εκ τούτου- από τα ίδια της τα παιδιά.

  1. Μην τους δίνετε σημασία. Αφήστε τα τα αυτενεργήσουν. Να διαβάσουν ή να μη διαβάσουν, να παίξουν, να τσακωθούν. Αγνοήστε τα. Όχι από αδιαφορία αλλά γιατί έτσι μαθαίνουν να υπάρχουν χωρίς εσάς.
  2. Αφήστε τα να δουν τηλεόραση. Δεν λέμε να χαζεύουν όλη μέρα αλλά λίγη τηλεόραση ή ακόμα καλύτερα επιλεγμένα παιδικά στο netflix ή στο youtube μπορεί να κάνουν καλό. Να ηρεμήσουν τα παιδιά, να ηρεμήσετε εσείς και να πω και κάτι που πολλοί ξεχνούν να το πουν: η τηλεόραση μπορεί να είναι πηγή πληροφορίας, γνώσης και καλλιεργεί εξυπνάδα και χιούμορ. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα παιδιά μου να τα πάω πίσω στην εποχή των σπηλαίων.
  3. Αφήστε τα να πεινάσουν. Θα φάνε καλύτερα ένα κύριο γεύμα αν δεν έχουν φάει προηγουμένως πολλά σνακ.
  4. Διαβάστε ένα βιβλίο. Αφήστε τους να παίζουν και απομονωθείτε. Διαβάστε ένα βιβλίο (εσείς) και μάθετέ τους να σέβονται την δική σας ώρα. Κι έτσι θα σας δουν αφοσιωμένη σε κάτι και κάποια στιγμή θα θελήσουν ίσως-να το μιμηθούν.
  5. Αφήστε τους να φάνε κέικ. Τέρμα η υστερία με τα γλυκά. Βάλτε στο σπίτι σας μόνο τα γλυκά που θέλετε να τρώνε και δίνετέ τα με μέτρο. Δώστε στα παιδιά επιλογές. Η απαγόρευση πάντα οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. (Υποσημείωση: ποτέ δεν καταλάβαινα όλους αυτούς τους δήθεν άνετους Montessori τύπους που βάζουν εκατό τέτοιου τύπου απαγορεύσεις στα παιδιά τους. Διαλέξτε! )
  6. Αφήστε τους να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού. Όταν δεν είναι πολύ μωρά και μπορούν αφήστε τους ας πούμε να πλύνουν τα πιάτα. Εμπλέξτε τους στις δουλειές και πιείτε έναν καφέ με την ησυχία σας.
  7. Αφήστε τους να πάνε για ψώνια. Ένα παιδί ηλικίας δέκα χρονών μπορεί κάλλιστα να συντάξει λίστα με τα τρόφιμα που χρειάζεται μια οικογένεια την εβδομάδα. Μείνετε απλοί παρατηρητές στις επιλογές τους και ενημερώστε τους απλά ότι αυτά που αγοράζουν είναι αυτά που θα φάτε όλοι την επόμενη εβδομάδα!

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά σχετικά κείμενα και μεγάλη βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού προσαρμόζει ο καθένας την θεωρία στις ανάγκες της δικής του οικογένειας. Εγώ διάλεξα κάποια θέματα στα οποία πάντα συμφωνούσα, ακόμα κι όταν αισθανόμουν ενοχές με αυτό.

Αλλά σαν μαμά που έχει κάτσει εξάωρα στα πατώματα για να παίζει με το παιδί της και που είχε κλειστή την τηλεόραση για μεγάλα διαστήματα λόγω κάποιων ενοχικών συνδρομών έχω το δικαίωμα πιστεύω να πω ότι όλα αυτά οδηγούν μόνο στη δική μας νευρική εξόντωση. Ή τουλάχιστον στη δική μου.

Και μετά, το είδα αλλιώς…

 

Advertisements